ponedjeljak, 29. srpnja 2013.

Tajland -Bangkok-Ayutthaya

14.7. Thailand - Bangkok- Ayuthaya

 U Bangkok stizemo oko 6 ujutro, uzimamo taxi do Chatuchak marketa, sretni jer cemo doci rano na najvecu trznicu u Bangkoku koja radi samo vikendima, i kaj cemo stici svasta obici jer kazu da ti za nju treba cijeli dan. Stizemo na trznicu, kad ono jebeno razocarenje...jos nis ne radi. Otvaraju iza 9 sati. Jedva nadjemo neki stand sa hranom, maznemo neku rizicu, ubodemo kavu i sjednemo na neke stolceke kraj ceste i cekamo. Nemamo bas neke srece s ovim Bangkokom, il dodjemo prekasno, il prerano, jednostavno nam nije sjeo, Tomi jos manje i odlucimo poslije Chatucka otici iz Bkk u Ayuthayu, grad udaljen oko 85 km od Bkk, koji je nekad bio prijestolnica Thailanda, danas pod zastitom UNESCOa.
Napokon se standovi otvore i mi pocnemo bauljat okolo. Ima svega; odjece, japanki, suvenira, ukrasa za kucu, torbi, kozmetike, shit robe iz kineskih ducana, fejk satova, namjestaja krasnog, kucnih ljubimaca, otrovnih zmija, i ptica...svega. Jucer smo kupili suvenire na vikend marketu u Chiang Maiu, a danas kupujem neku robu curama i torbu za Kate. Najvise smo se zadrzali kod zivotinja i cak smo se i poigrali s mladim africkim tvorem, istim kao nas Stinky. Uglavnom oko pol 12 ubacimo u kljun noodlse i juhicu i opet na kolodvor Mo Chit u minibus za Ayutthayu.


Chatuchak market

minglanje s tvorom

                                                    juhica
noodlsi


 Vozimo se oko sat i pol i vozac nas iskrca nasred ceste. Ne znamo kaj da radimo jer smo prvo htjeli ostavit ruksake nakolodvoru, ali odlucimo ne gubit vrijeme i uzeti tuk tuk do plutajuce trznice, koja je jedna od ljepsih trznica. Trznica ima dio gdje se moze druzit sa slonovima i jahat ih. Danas nam to nije toliko napeto jer smo jucer brijali sa slonovima, al zato smo naletili na tigrove. Ljudi drze 7 tigrova a s jednim mladim koji je bas spavao mozes se druzit i slikat jedno 15 min za 200 bahta. Bez razmisljanja dajemo pare, jer smo jucer teskom mukom odustali od kampa tigrova u Chiang maiu jer je bilo preskupo, oko 1000 bahta na vise. Ima Boga, i evo nas dragamo i navlacimo pospanog tigra. Pada opasan fotosesn, da se doma mozemo prekenjavat. Kad smo se izdovoljili, odlazimo na trznicu. Trznica je krasna, sjestena na kanalima, iako nema puno trgovaca u camcima nego imaju standove na mostovima, ima i svakakve klope, jeli smo sladoled iz keramickih posuda, mljac, svasta isprobavali. Da bar mogu prijateljima nosit klopu ko suvenir, tu ne bi imala problema kaj da kupim, a ove standardne pizdarije koje se kupuju mi se cini da sluze samo za skupljanje prasine.
uživanje s pospanim tigrom

divna životinja

koooolika šapa

mica maca

hranjenje deva

Ayothaya floating market

Ayutthaya

ribice

čamci-štandovi

dio tržnice s klopom

majstor palačinki

slatko

čamci s voćem



Sad vec umorni od ruksaka na ledjima odlucimo potrazit taksi al nekako skuzimo hrpu hramova iza trznice jedan je Wat Chang, zapravo to su rusevine hramova jer je Ayutthaya bila od,14 st. Prijestolnica Tajlanda, do 1767 kad su je srusili Burmanci. Ima puno rusevina razbacanih po cijelom gradu, sto pokazuje kako je grad bio velik nekad. Najbolje je istrazivat biciklom al mi smo jos s ruksacima na ledjima i uzimamo taxi da nas vozi u grad. On nas dofura do rusevina starog grada ili dijela koji se zove Ay. Historic city, pa reko kad smo vec ovdje da i to obidjemo. To su neki od najvaznijih lokaliteta...Wat Phra Si Sanphet, nekada najvelicanstveniji hram, danas poznat po tri chedija/ stupe u stilu sri lankaste arhitekture, iza kojih su rusevine bivse palace. Tu je i Wat Phra Monghon Bophit bijeli hram, iz 1950 u kojem je veliki kip Bude od bronce iz 15 st. pa Wat Phra Ram, jedan od najstarijih hramova iz 14 st. Grad zapravo prepun hramova, iza svakog coska neki hram, bojala sam se da ce mi hram izletit kad odmotam list banane u kojem se kuha riza...prilog Wat Phra...
Wat Chang

Wat Chang

Wat Chang 


                                                            Wat Phra Si Sanphet

                                                                  Wat Phra Si Sanphet
Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Ram    

Napokon dodjemo do zeljeznicke stanice al vlak ide za 15 min. Tomo veli ajmo malo probauljt okolnim ulicama mozda tu nadjemo smjestaj. Nisam se ni ja previse bunila, bolje mi je tu nego u Bkk, manje, intimnije. I ubodemo sobu blizu kolodvora za 200bahta ili 40 kn, sasvim solidna. Iskrcamo ruksake, odemo na dva Changa(pivice) ubacimo noodlse i rizu u kljun i padnemo opet u nesvijest puni planova za sutra, mozda biciklom istrazivat grad ujutro, mozda... e da i prije toga najebem Tomu da mi iglom probusi kvrgu na kapku. I napravim pizdariju, sad vec par dana hodam sa crvenim, naotecenim okom, jbg.

15. i 16.7. Bangkok

Vraćamo se u Bangkok vlakom, karta je 15 bahta, džabe, i s kolodvora pičimo do China towna, nije previše živahno jer je opet kasno pa su neki dućani zatvoreni ali interesantni su mi opet štandovi s hranom, možeš ručati ribu ili juhu od peraje morkog psa. Ovaj put smo to preskočili. Minglamo još ulicama Bangkoka, do Royal cemetery mausoleuma na zapadnoj strani budističkog hrama Wat Ratchabophit. U tim su grbnicama pokopani članovi kraljevske obitelji. Odmaramo malo u obližnjem parku uz ekipu koja čaga i vježba nasredparka i na kraju završavamo dan na street marketu s noodls soup i za desert isprobavamo različite kukce, crve, škorpione, ima kaj god hoćeš na meniju...samotreba imati želudac. Al morali smo i to u životu probati.


China town

ribe i rakovi u China town

rep morskog cucka

China town

ulice Bangkoka

Wat Dibaya Vari Vihara

ulice Bangkoka


Royal cemetery mausoleum

Royal cemetery mausoleum

čagica u parku

park

park

street market Bangkok

noodls soup

frendić kojeg smo upoznali na štandu s klopom

za desert žohari, crvi, škorpioni...

Nema komentara:

Objavi komentar