ponedjeljak, 7. siječnja 2019.

Kolumbija-Salento-Valle de Cocora




6.1. Armenia- Salento- Valle de Cocora
Bus je zapravo koštao 60000copa, opet rano jutarnje iskrcavanje u Armeniji , oko 5h, pa neki mali busić za 4500copa do Salenta, sat vremena vožnje. Dolazim prerano da bih ostavila stvari u hostelu, bauljam i napiknem neki restorančić Branch koji jedini radi tak rano, ljubazan vlasnik ponudi da ostavim stvari u u restoranu, sjedenem popit kavu i pojesti nekaj, cijene previsoke za Kolumbiju, ali vrhunska uslužnost, maznem palačinke i kavicu i trk na jeep koji vozi sa Cocora dolinu. Nakon nekih pol sata vožnje kroz brdoviti krajolik, na kojem uglavnom pasu kravice ili konji, i tu i tamo neka plantaža iskrcavam se iz jeepa, i cjenkam se s tipom koji ima konje da jašim do doline. Daje mi neki popust i već sam na konju. Dobro je jer nisam morala hodati cijeli krug od 12km, nego sam nekih 5km jahala, al da je bilo neko jahanje, i nije, više održavanje na konju jer su stalno neke strmine, spuštanja i penjanja, prelazak preko Quindio rijeke više puta. al izlet je bio pun pogodak, prvo pogled na  zelene vrhunce, pa jahanje kraj  pašnjaka, pa ulazak u šumu i kanjon bistre rijeke Quindio, lush forest, ili cloud forest, Uzbudljivo, a priroda predivna.


okolica Salenta

Put kroz pašnjake do Valle de Cocora









Quindio river





rio Quindio



treking

Nakon nekih sat i pol jahanja kroz šumu, skidam se s konja i nastavljam pješke do Acaime, planinarskog doma gdje ima puno kolibrića. Uspon nije nimalo lak naročito ne ne 2600mnv, ali uspijevm se dovući do kolibrića i gledati ih kako se hrane gore, popiti kavu i nataviti dalje do Finca la Montana, imanja na najvišoj točki tog trekinga 2860mnv. Tamo nema pive, a maznula bih je radije nego bilo kaj, pa nastavljam dalje. Više nije teško jer se sad spuštam prema dolini, Valle de Cocora, koja je zapravo  dio NP  Los Nevados u Andama, zaštićenog zbog brojnih biljnih i zivotinjskih vrsta koje žive u tom dijelu, a neke su i ugrožene. Glavna atrakcija parka su Quindio wax palm trees, palme visoke i do 60m koje su nacionalni simbol Kolumbije. Nezaboravan i nesvakidašnji pejzaž, pašnjaci na kojima se izdižu gorostasne palme.


kolibrići

kolibrići u Acaime

Finca la Montana

wax palme

wax palme

i još



pogled na dolinu

i još pogleda

wax palme


wax palme

wax palme

Taman kad je završio trekking, počela kiša, i napravio se takav red za jeepove. Nekak stalno upadam u neke gužve ovdje, već sam napisala da su na praznicima i Kolumbijci, pa putuju okolo tak da je stalno neko čekanje u redu na prijevoz. Ulavnom, nakon nekih pol sata i više  nekak se ukrcam u jeep za Salento. Kiša prestaje pa šetam gradom. Tu je taman neka velika fešta koja traje od 3.1. do 7.1. puno štandova s klopom, sviraju bendovi, hrpa ljudi, jedva hodaš kroz mjesto. 
Gradić Salento je pravi bombončić, kućice u šarenim bojama, trgić sa crkvicom, glavna ulica okićena za Božić, malo pitoreskno mjestašce s zgodnim restorančićima.

fešta u Salentu

Mariajači bend

crkvica na glavnom trgu

Salento

Salento

Salento

shopping ulica

7.1. Salento - Pereira- Cartaghena
Jutro u Salentu, kiša ne prestaje, taman za spavanac. Danas bih rado na neko jahanje i plantažu kave. Imam vremena negdje do 2,3 popodne, jer u 17.45 imam dalje let iz Pereire za Cartaghenu. Kiša malo prestaje i napokon krećem pješke prema nekoj plantaži kave. Jeepovi su puni do daljnjeg tak da mi je bolje krenut pješke, putem pokušavam dogovoriti jahanje do farme ali i za to sam na knap jer kažu da treba 3 sata za tu turu, a ja imam samo 2 sata fore. Put ide iz Salenta  makadamom pored pašnjaka i  finci,to su seoska imanja, kao hacijende, rančevi, i to opet puno penjanja, al srećom, zastopam neka dva stričeka i oni me odbace do prve plantaže kave Las Acacias. Nema vodiča trenutno pa slobodno bauljam po plantaži, između nasada kave, drva banana,tropskog cvijeća i voća, i baš mi je lijepo. Taman imam još malo vremena do polaska jeepa za Salento,pa pijem prefinu kavicu, jedem kolač od banane i malina, i kupujem kavu za poklone. Odjednom se nebo otvorilo i počeo je strahoviti pljusak, taman u to vrijeme dolazi jeep, pa trku jeep i natragu smjesto po ruksake, pa na bus za Pereiru. Gablec na kolodoru i vožnja po zavojima, a želudac na sto muka. Kiša i dalje ne prestaje. 
Aerodrom u Pereiri je mali i za čas prolazim do boarding gatea, kad tamo javlja da se let odgađa. Čitala sam o vivaairu da su najgora kompanija, odgađaju letove, naplaćuju zrak koji dišeš, neljubazni, al bili su najjeftiniji i nije mi se vozilo 20 sati u busu do Cartaghene a i nekak sam se nadala da će me to mimoići...hahaha...baš.
Doduše s obzirom na vrijeme možda je i bolje ostati na sigurnom. Nakon nekih dva sata deleya, napokon se ukrcavam i krećem za Cartaghenu

jutro u Salentu, pogled s balkona sobe u hostal Claro de luna,
3 odvojene sobe malo dalje od samog hostela, sa kuhinjom i kupaonom, sasvim solidan smještaj za 122kn
Salento

Salento

i dalje je grad pun, misliš da si došao u neki mirni kutak Kolumbije, kad tamo baš sad najveća godišnja fešta


                                                Salento
Salento

Salento


                                                            Salento
Salento





put do plantaže


plantaža Las Acacias

kravice na plantaži

plantaža


puno cvijeća  na plantaži


banane

grmovi kave

još cvijeća


kava

plantaža


kava


moj osobni vodič po plantaži

plantaža


cvijet banane

još kravica





pljusak

potop



potop

Nema komentara:

Objavi komentar