utorak, 8. siječnja 2019.

Kolumbija- Cartagena


7.1. Cartagena
Umjesto u 19h, dolazim u Cartagenu iza 21h, uzimam taxi do airbnb smještaja u Getsmani dijelu i šetam do trgića Trinidad, kamo me moj domaćin uputio, mjesto gdje se okuplja ekipa, puno štandova s hranom, dućana i restorana. Ubadam klopu na cesti i pivu iz dućana i sjedim na zidiću baš kao i lokalna ekipa. Ulični svirači pjevaju na trgu, neki danceri čagaju...živahno. Još malo šetnje do starog grada i natrag na spavanac. Ovdje se osjeća da sam u tropima, teška sparina i vrućina.

8.1. Cartagena
Ujutro slažem plan, razgledavanje starog grada, pa kupanjac pa free tour u 16h.  Smještaj mi je super jer je blizu pitoresqni kvart Getsmani i stari grad. Za čas sam na ulazu u stari grad. malo povijesti Cartagene de Indias.  Cartagena je glavni i najveći grad departmana Bolivar na karipskoj  obali Kolumbije. Grad ima oko milion stanovnika, po čemu je bio peti grad u Kolumbiji. Španjolci su osnovali grad 1. lipnja 1533. godine i nazvali ga prema lučkom gradu Cartagena u Španjolskoj. Od tada je grad imao ključnu ulogu u razvoju cijelog područja tijekom ranog kolonijalnog doba.
Zaljev koji je danas u središtu grada su još od 4000. pr. Kr. naseljavale različite kulture indijanaca (tzv. kultura Puerto Hormiga). Dana 1. lipnja 1533. godine Madrileño Don Pedro de Heredia je osnovao Cartagenu de Indias na obalnom malenom otočju u Karibima. Smješten u zaljevu Darien, 100 km zapadno od ušća Rio Magdalena, Cartagena je iskoristila prednosti svog smještaja s nizom otočića odsječenih od kontinenta uskim prolazima i nizom uvala koje su nudile dobra sidrišta, te uskim kanalima koji su predstavljali odličnu prirodnu obranu. Sljedeće stoljeće je Cartagena bila luka iz koje se transportiralo ukradeno srebro i zlato južnoameričkih Indijanaca i transportiralo u Španjolsku. Cartagena se obogatila i izgrađene su mnoge palače, vrtovi, samostani i crkve, u mješavini katalonskih i andaluzijskih stilova.
Grad se oduvijek smatrao ključnim kao luka za ulazak uAnde, te su ga više puta opsjedali francuski i engleski pirati. God. 1586., najpoznatiji vojni inženjer španjolske krune, Bautista Antonelli, zadužen je za utvrđivanje grada. Njegov rad je konačno dovršen u 17. stoljeću, čime je Cartagena postala neosvojiva utvrda koja je uspješno odupirala napadima sve do 1697. godine kada je francuska ekspedicija flote iz Bresta, na čelu s admiralom Jean Bernardom i piratima opljačkala Cartagenu
U 17. i 18. stoljeću grad je bio središte trgovine robovima. U 18. stoljeću dodane su nove utvrde i malo po malo gradom su dominirale utvrde. Danas su utvrde pod zaštitom UNESCOa.
 1741., brojnije snage britanskog admirala Edvarda Vernona opsjedale su grad ali nisu mogle slomiti otpor malobrojnih branitelja grada. 
   Zaštićen snažnim sustavom fortifikacija grad je nastavio rasti u 18. i 19. stoljeću. Kolonijalni plan iz 16. stoljeća prikazuje strog sustav prostornog uređenja podijeljen u tri četvrti koje odgovaraju društvenoj podjeli: San Pedro, San Diego i Gethsemani. Stari grad čuva sve čari kolonijalnog razdoblja sa svojim uskim ulicama uokvirenim zgradama s lijepim vratima i istaknutim balkonima. Ulaz Puerta del Reloj je bio glavni prolaz kroz gradske zidine od kojega se pristupa na trg Plaza de los Coches gdje se nalazilo trgovište robovima. Četvrt San Pedro, gdje su boravili plemići i uglednici grada, još uvijek čuva spomenike visoke kvalitete kao što su Katedrala (1575.-1612.), crkva i samostan San Pedro Claver, Crkva sv. Dominika (Santo Domingo) i zgrade koje su nekoć pripadale samostanu San Diego. U palači Inkvizicije, lijepoj zgradi s veličanstvenim unutarnjim vratima u baroknom stilu, Sud Svetog ureda osuđivao je čarobnjaštvo i heretičku djelatnost. Danas je ova kuća povijesni i arheološki muzej, Palača Vlade i dom Marquia de Valdehoyos.
Četvrt San Diego na sjeveroistoku je bilo mjesto gdje su živjeli trgovci i obrtnici srednje klase, dok se na jugozapadu, na malom otoku koji se polako postao priključen na kopnu, nalazi četvrt Gethsemani u kojemu je živio obični puk.
  Grad je prezanimljiv za istraživanje, ulice sa kolonijalnim kućama u živopisnim bojama, balkoni u španjolskom stilu, brojne palače i crkve... vrijeme je proletilo. Mali odmor u Parque Bolivar, neka klopica kod uličnih prodavača gableca, pa juhica, pa sok, pa slajo...i uz put šoping ...sjedim na klupici a ekipa dolazi sa nakitom, pa šeširima, pa majcama, pa torbice...zajebancija i cjenkanje, najbolji i najzabavniji šoping ikad. Lagano sam već umorna od hodanja, detour u dućkas po pivu i pravac plaža. plaža ne baš iz snova, sivi pijesak, mutno more...ali napokon plaža. Skidanje i kupanjac...i zajebi turu free razgledavanja svodičem u 16 h, sad samo chillanje. 



Plaza Trinidad

Plaza Trinidad, Gethsmani

Plaza Trinidad


Ulaz Puerta del Reloj

trg Plaza de los Coches gdje se nalazilo trgovište robovima

old town


Cartagena

dio luke

teatro Colon

teatro Colon

iguane u parque de Centenario

iguane

iguane

vjeverica

Ulaz Puerta del Reloj


                                   trg Plaza de los Coches gdje se nalazilo trgovište robovima
trg Plaza de los Coches 


trg Plaza de los Coches 




plaza de la Aduana

plaza de la Aduana, žene prodaju voće odjevene u tradicionalnu odjeću iz vremena trgovine robovima

plaza de la Aduana, tu je bila carina nekad

plaza de la Aduana


                                                            plaza de la Aduana
samostan San Pedro Claver



samostan San Pedro Claver


zidine, duge oko 11km,  stari topovi i dalje stoje na njima

museo naval

old town

zidine

old town

old town

tić napušteni, al se bori ko tigar

i navečer je još bio živ, stisnul se kraj zida, vidim da ga hrane, najrađe bi ga uzela doma

ulice starog grada

old town

old town


žene prodaju voće






katedrala Santa Catalina

Parque Bolivar i u pozadini palača inkvizicije


katedrala i slike kolumbijskog umjetnika

old town

old town


old town





vrata

rasta bajk

city walls

zidine

zidine

plaža

plaža

Nakon dobrog odmora i kupanjca, idem do Castello de san Felipe de Barajas, utvrde građene u 16.i 17. stoljeću. šetnja do tamo je kraj mangrovih šuma, taman dolazim tamo na zalazak sunca, sve je kak treba, sve je tu i sretna sam. Uživam u trenutku. 
Vraćam se kroz Getsmani, kraj šarenih kuća, salsa barova, i sjedam u neki restoran na klopicu, naručujem konjetinu i skoro lomim zube na tom komadu mesa, al zato su im kokteli bili vrh. Utješno. zadnja noć u Kolumbiji, imam let rano ujutro za Panamu. Tako mi je dobro sjela Kolumbij, nisam bila sigurna kako će mi se svidjeti, ali bio je to pun pogodak, predivna zemlja, gradovi s bogatom povijesti, umjetnosti i kulturom, još ljepša priroda, koju sam samo malo zagrebala, a osjećam da ima još tako puno za istražiti i vidjeti, i sve je veselo i vedro, ljudi su srdačni i pristupačni, nisam osjećala nesigurnost ni u jednom trenutku,upozoravali su me po kolodvorima da zatvorim torbicu i pazim na đepare, ljubazni su i dragi. I sve je jeftino, i smještaj i hrana, i vožnja, nekako su socijalno osjetljivi, iako to nisam očekivala, i sretni su. I ja sam sretna, baš mi je lijepo.

mangrove


                                           Castello de san Felipe de Barajas
Castello de san Felipe de Barajas

Getsmani

Getsmani

Getsmani

Havana club, mjesto za salsu

neki plesači

old town

trebao je početi koncert ali sam bila preumorna čekati

old town

Nema komentara:

Objavi komentar