subota, 28. studenoga 2009.

Barcelona - prvi put

26.07.-28.07.(sub-pon)

Počinje naša avantura Barca, Ibiza Maroko!!!!!
I što prvo ugledamo iz busa - ovaj krasni falusni simbol- bit će to početak krasnog putovanja.


ne samo da tak zgleda nego i svijetli u mraku

Iskrcavamo se iz busa i šetamo po parku Ciutadella, kraj zološkog, prolazimo njihovu zgradu vlade, i završavamo u starom, srednjevjekovnom dijelu grada Bairro Gotic gdje smo dokusurili svoje sendviče koji su već promijenili boju. Nema bolje kad salata iz sendviča liči na uvenulu algu.
Super se orijentiramo jer je grad super povezan metroom, tramvajima i busevima, i zijevamo u veličanstvene Gaudijeve građevine. Na kraju taman već umorni dolazimo do našeg hostela Catalina, koji nije bio preskup(oko 15 eura noćenje) ali je zato bio bezveze.
Nema klimu a unutra 400 stupnjeva, ekipa se muva po noći, kreveti katastrofa, doručak standard putra i pekmeza, ali je zato lokacija super, dobar kvart, s zgodnim restoranima okolo, na stanici Passeig de Garcia do Ramble i centra 15 /20 min hoda ili 2 stanice metroa. To je veliki plus. Već umorni nakon hodanja cijelog popodneva, smjestili smo se u hostel, i potražili neki restoran u okolici. Kvart je odličan, onak malo fency s zgodnim restoranima koji imaju vani terase. Uboli smo jedan u kojem nam se činila fina klopa, i ne preskupa i naručili neku ribu i još neku ribu, buteljkicu i lagana romantika do onog trenutka dok mi Tomo nije prolio naravno, slučajno, punu čašu vina po novoj majci i po finoj ribi. Popizdila sam, znam Shit happens ali zakaj baš meni, i zakaj baš sad. Vidno razjebana, otišla sam skup s njim na ćorku, bit će bolje sutra.


park Ciutadella



fontana u parku




mamut u parku i Tomo istraživač




jezerce



katedrala



stari dio grada


Cassa Batilo, Gaudi




La Pedrera, Gaudi

Ujutro sam već zaboravila na večeru od sinoć, jer me ubila kičma od kreveta i slabog spavanja u sobi s nih još 4.Nakon što smo utrpali par tostova, i neku lošu filter kavu, krenuli smo spremno u noovo istraživanje. Danas su na redu bili parkovi, prvo Montjuic. Klipsali smo metroom do neke stanice od kuda se išlo do tog brda, al to je ispala kriva stanica pa, ponovno na neku drugu stanicu, i hrpa penjanj do gore, a vani prži na najjače. Prisjeo mi Montjuic. Al sa vrha se pružao super pogled, pa je pao fotosešn, pa smo se malo muvali oko nekog vojnog muzeja, i na kraju završili u Miroovom muzeju, čemu sam se iskreno veselila i nisam se razočarala. Odande smo se, ovaj put puno pametnije, spustili busom do Place Espanya, pa do Barcelonete, na lagani odmor i kupanjac. Plaža je po meni ok, s obzirom da je u centru grada relativno čista, samo su dosta veliki valovi i kad je struja okrenula ili su se pojavile neke meduze, frajer nas je sve izbacio van. Ok može i sunčanje, samo da se ne penjem na brdo.
Ono najjače kaj ima Barca su po meni tri muzeja mojih omiljenih umjetnika, Picasso, Miro, i Dali (ok to nije Barca) i Gaudija. I naravno čitav niz spomenika i palača iz razdoblja kolonijalizma, al nekako taj prvi put me se baš i nije pretjerano dojmila, tek mi je sjela godinu kasnije onak kak treba. Obišli smo i Sagradu Familiu i završili na Rambli(skužili smo da svaki španjolski grad ima Ramblu, i da se u španjolskoj svako drugo mjesto na brdu zove El castilo). Zapravo znam kaj mi se nije svidjelo, svi briju nekaj La Rambla je super a meni se tamo ekipa učinila horor, sama ciganija. Maknuli smo se odande u neki kvart preko puta Bairro Gotic u Raval, za koji kažu da je dosta mračan i opasan, bome i je al ima i zabave, nabasali smo na par klubova, al nismo tamo ušli već smo odabrali neku totalno retro birtiju- restoran i tamo maznuli buteljku. Mrak- popravljaju se dojmovi.

Pogled s Montjuica



Tomo i Miro



još malo Miroa



tvrđava i muzej vojske na Montjuicu



pa još malo tvrđava


Nacionalni muzej umjetnosti i magične fontane



Barceloneta plaža



Barceloneta, stari ribarska luka


nemam pojma kaj je ovo iza, al ispred sam ja



Sagrada Familia
Drugo jutro, nama zapravo zadnje u Barci, odlučili smo otići u Parc Guell, opet Gaudijevo remek djelo. Ruksake smo ostavili u hostelu i odbauljali do parka, opet je bilo penjanja al ovaj put malo manje i isplatilo se. Park je čaroban, ušli smo na zadnjem dijelu gdje je puno kaktusa, ne tamo gdje svi ulaze, puno je mirnije, i umjetnici sviraju na neobičnim instrumentima, neki su svirali na nekim dubokim rajnglama, skroz guba. Mjesto je krasno, svako toliko bi se uvalili u neke fotelje oblikovane od kamena i uživali u glazbi i hladovini. Pravo mjesto za chillanje, makar je vani 40. Kad smo došli do glavnog ulaza već je bila masa škvadre, al svejedno i tamo nam se sviđalo, i naravno pada slikanje s gušterom. debelo ogladnjeli tražimo neki buffet restoran koji smo skužili ranije za 10 ojra i uvaljujemo se tranu i bacamo na panju ko izgladnjeli vukovi. Klopa je bila super, svega ima salata, tjestenina, mesetina, desert. Lagano preživamo i snimamo ekipu kaj ulazi, neki poslovnjaci, par studoša i neka jebeno namontirana treba- o ne to je frajer.
Opet malo furke na plažu, i šetnje po Barceloneti i na kraju u Picassov muzej. Pošto nema naslikavanja unutra a one ilegalne fotke koje smo snimili baš i nisu tak reprezentativne( zakaj kad ne smiješ snimat uvijek dobiješ volju da uslikaš baš sve, valjda raaste adrenalin dok se skrivaš od stričeka čuvara, il je to samo balkanski mentalitet). Na kraju po stvari i na noćni trajekt za Ibizu, party people here we come!!!!!


Pedrera po danu



Casa Batilo po danu



parc Guell


parc Guell

Guell

kuća u kojoj je živio Gaudi


klupice u parku i Tomo gušter



još jedan gušter



kuća na ulazu u park Guell


kvart u kojem je ulaz u park



Picassov muzej


ulaz u lift u našem hostelu



column- Kolumbov spomenik na kraju Ramble



Nema komentara:

Objavi komentar